Τι Σημαίνει OEM;
Όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια ακούγεται ο συγκεκριμένος όρος, κι η αλήθεια είναι ότι ο ορισμός του πολλές φορές είναι περίπλοκος. Σε αυτό το άρθρο όμως, θα προσδιορίσουμε τις συνιστώσες του στην βάση τους απλοποιώντας τελικώς την έννοια του OEM.
Ο όρος OEM, ή αρχικός κατασκευαστής εξοπλισμού, είναι ένας όρος που ακούγεται συχνότερα σε δύο κλάδους: την αυτοκινητοβιομηχανία και την πληροφορική. Στην αυτοκινητοβιομηχανία εντοπίζουμε συχνά εξαρτήματα τέτοιου τύπου όπως είναι οι OEM οθόνες ενώ στην πληροφορική τέτοια προϊόντα εντοπίζονται στα λογισμικά. Αρχικά, ο όρος αυτός συνδεόταν με μια εταιρεία που κατασκεύαζε ένα προϊόν το οποίο στη συνέχεια μεταπωλούνταν ή αναβαθμίζονταν από μια άλλη εταιρεία. Ωστόσο, η έννοια του όρου αυτού έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου και σήμερα αναφέρεται σε διαφορετικά πράγματα. Για παράδειγμα, ο ΟΕΜ μπορεί να αναφέρεται σε μια εταιρεία που κατασκευάζει τα πραγματικά εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται από μια άλλη εταιρεία για την κατασκευή ενός ολόκληρου συστήματος. Σε άλλες περιπτώσεις, η εταιρεία επαναπροσδιορίζει τα προϊόντα μιας άλλης εταιρείας και τα πουλάει σε τελικούς χρήστες.
Ο ΟΕΜ σχετίζεται επίσης με τη βιομηχανία λογισμικού. Όταν εταιρείες κατασκευής Η/Υ, όπως η Dell και η HP, κατασκευάζουν έναν Η/Υ, παρέχουν το λειτουργικό σύστημα (OS) στον τελικό χρήστη. Αυτό το λειτουργικό σύστημα δεν αναπτύσσεται από την εταιρεία υλικού, αλλά είναι στην πραγματικότητα προϊόν μιας άλλης εταιρείας, της Microsoft. Σε αυτή την περίπτωση, η Microsoft ονομάζεται OEM, ενώ ο υπολογιστής πωλείται ως Dell ή HP.
Πώς Κατασκευάζεται, Συνδυάζεται και Μεταπωλείται ένα προϊόν OEM;
Πριν από την παράδοση μιας λύσης στους τελικούς χρήστες, οι εταιρείες υπολογίζουν τον καλύτερο τρόπο εξυπηρέτησης των αναγκών των πελατών. Αξιολογούν διάφορες επιλογές, όπως το αν θα αγοράσουν, θα κατασκευάσουν ή θα συνεργαστούν με κάποια άλλη εταιρία του κλάδου για τον σχεδιασμό της λύσης. Συνεργαζόμενος με OEMs, ένας οργανισμός μπορεί να ελαχιστοποιήσει την επένδυση στην κατασκευή και να μειώσει το κόστος παραγωγής και υλικών, ενώ παράλληλα αποκτά τεχνογνωσία στον σχεδιασμό προϊόντων καθώς και μικρότερο κύκλο ζωής του προϊόντος.
Οι OEM δεν κάνουν τίποτα επιπλέον στο προϊόν, και ορισμένοι μόνο φέρουν το σήμα ενός προϊόντος με το λογότυπό τους. Άλλοι ΟΕΜ προμηθεύουν μόνο εξαρτήματα και δεν πωλούν τίποτα με το εμπορικό σήμα τους. Ωστόσο, πολλές εταιρείες κάνουν και τα δύο. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε αυτά τα προϊόντα απευθείας από την εταιρεία.
Γιατί τα προϊόντα OEM είναι λιγότερο ακριβά;
Τα προϊόντα από έναν ΟΕΜ είναι συνήθως φθηνότερα χάρη στις οικονομίες κλίμακας. Καθώς η εταιρεία συνεργάζεται με άλλους για την κατασκευή προϊόντων σε μεγάλους αριθμούς, τόσο η τιμή όσο και ο χρόνος παραγωγής μειώνονται σημαντικά. Ωστόσο, πρέπει να ελέγξετε τι παίρνετε όταν αγοράζετε ένα προϊόν από έναν ΟΕΜ. Ενώ τα προϊόντα είναι φθηνότερα και παρέχουν τα ίδια χαρακτηριστικά και επιδόσεις, ενδέχεται να μην λάβετε κάποια από τα “έξτρα”, όπως η τεχνική υποστήριξη, την οποία κανονικά θα αναλάμβανε μια εταιρεία PC.
Πώς διαφέρουν τα OEM και τα Aftermarket;
Ο OEM είναι μια εταιρεία της οποίας ο εξοπλισμός, τα αγαθά ή τα προϊόντα χρησιμοποιούνται στα προϊόντα άλλων εταιρειών, οι οποίες πωλούν τα τελικά προϊόντα στους χρήστες. Στον κλάδο των υπολογιστών, ο OEM μπορεί να οριστεί ως μια εταιρεία που αγοράζει προϊόντα πληροφορικής, τα ενσωματώνει στα δικά της προϊόντα ή τα μετατρέπει σε νέο προϊόν προς πώληση.
Η μεταγενέστερη αγορά, από την άλλη πλευρά, είναι εξοπλισμός, αγαθά ή προϊόν που κατασκευάζεται από άλλη εταιρεία και το οποίο οι καταναλωτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως υποκατάστατο. Ως εκ τούτου, μπορεί να ειπωθεί ότι ο OEM και το Aftermarket είναι το αντίθετο του άλλου.
Για παράδειγμα, εάν μια εταιρεία ABC παρέχει τσιπ μικροϋπολογιστών σε μια εταιρεία κατασκευής υπολογιστών DEF, τότε η ABC είναι εταιρεία OEM. Ωστόσο, εάν η ABC πωλεί τσιπ μικροϋπολογιστών παρόμοια με αυτά που κατασκευάζει η DEF, τότε η ABC είναι εταιρεία aftermarket. Τα προϊόντα aftermarket είναι συνήθως φθηνότερα και βολικότερα στην προμήθεια.