Η Ιστορία για το Ασκληπιείο
Το Ασκληπιείο της Επιδαύρου ήταν ένα σημαντικό θεραπευτικό κέντρο στην αρχαιότητα. Βρισκόταν στην ενδοχώρα της πόλης, σε μια περιοχή με ήπιο κλίμα και άφθονα ιαματικά νερά. Ήταν αφιερωμένο στον θεό Ασκληπιό, τον θεό της ιατρικής.
Το Ασκληπιείο ήταν γνωστό σε όλο τον ελληνικό και ρωμαϊκό κόσμο. Ασθενείς από όλο τον κόσμο έρχονταν εκεί για να θεραπευτούν από τις ασθένειές τους.
Τα μνημεία του είναι σήμερα παγκοσμίως γνωστά ως αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης. Είναι επίσης μια σημαντική μαρτυρία για την εξέλιξη της ιατρικής στην αρχαιότητα.
Στο Ασκληπιείο, η θεραπεία ήταν μια πολυσύνθετη διαδικασία που περιλάμβανε διάφορες πρακτικές, όπως ιατρική περίθαλψη, ασκήσεις, λουτρά και διαλογισμό. Πιστευόταν ότι ο Ασκληπιός εμφανιζόταν στους ασθενείς και τους θεράπευε με τη βοήθεια των θεών.
Με την πάροδο του χρόνου, η ιατρική στο Ασκληπιείο εξελίχθηκε από μια ιεροτελεστική πρακτική σε μια επιστήμη. Οι γιατροί του Ασκληπιείου άρχισαν να καταγράφουν συστηματικά περιστατικά και να συγκεντρώνουν γνώση και εμπειρία.
Ο τόπος που βρίσκεται το Ασκληπιείο της Επιδαύρου ήταν αφιερωμένος σε θεότητες με θεραπευτικές ιδιότητες ήδη από την προϊστορική εποχή.
Κατά τη μυκηναϊκή εποχή, στον λόφο Κυνόρτιον, υπήρχε ιερό αφιερωμένο σε μία θεά συνδεδεμένη με την ίαση. Το ιερό αυτό ήταν ασυνήθιστα μεγάλο για την εποχή και δημιουργήθηκε τον 16ο αι. π.Χ. πάνω στα κατάλοιπα ενός οικισμού της Πρώιμης και της Μέσης Εποχής του Χαλκού. Διατηρήθηκε έως και τον 11ο αι. π.Χ.
Γύρω στο 800 π.Χ., ιδρύθηκε στο ίδιο σημείο ιερό αφιερωμένο στον Απόλλωνα, θεό με θεραπευτικές ιδιότητες. Ο Απόλλωνας λατρευόταν εδώ ως Απόλλωνας Μαλεάτας.
Κατά τον 6ο αι. π.Χ., καθιερώθηκε η λατρεία του Ασκληπιού, του θεού της ιατρικής. Η λατρεία του Ασκληπιού απέκτησε γρήγορα φήμη και ο αριθμός των προσκυνητών αυξανόταν. Το ιερό στο Κυνόρτιο δεν επαρκούσε πλέον για τις ανάγκες της λατρείας.
Έτσι, άρχισε η ανάπτυξη ιερού και στην πεδινή περιοχή, περίπου 1 χλμ. στα νοτιοδυτικά του Κυνορτίου. Ο τόπος αυτός ήταν ο τόπος όπου, σύμφωνα με τον μύθο, γεννήθηκε ο Ασκληπιός.
Τα δύο ιερά, το ένα αφιερωμένο στον Απόλλωνα Μαλεάτα και το άλλο στον Ασκληπιό, εξελίχθηκαν παράλληλα. Η επίσημη ονομασία τους ήταν «ιερόν Απόλλωνος Μαλέατα και Ασκλαπιού».
Το νέο ιερό της Επιδαύρου, που ιδρύθηκε στην κοιλάδα, οργανώθηκε γύρω από δύο βασικά στοιχεία: το Ιερό Φρέαρ και το κτήριο Ε.
Το Ιερό Φρέαρ ήταν ένα σημαντικό στοιχείο της ίασης. Οι ασθενείς, μετά από μια διαδικασία κάθαρσης, έρχονταν σε επαφή με το νερό του φρεατίου, το οποίο θεωρούνταν ότι είχε θεραπευτικές ιδιότητες.
Η διαδικασία της ίασης περιλάμβανε επίσης την “εγκοίμηση” του ασθενούς κοντά στο νερό. Η “εγκοίμηση” αυτή θεωρούνταν ότι ήταν μια μίμηση του τρόπου με τον οποίο οι θεϊκές δυνάμεις ανανεώνονταν.
Ο θεός Ασκληπιός εμφανιζόταν στον ασθενή κατά την “εγκοίμηση” και του έδινε συμβουλές για τη θεραπεία που έπρεπε να ακολουθήσει.
Οι πρώτες έρευνες στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου έγιναν το 1829 από τη Γαλλική Επιστημονική Αποστολή της Πελοποννήσου. Ακολούθησαν συστηματικές ανασκαφές από την Αρχαιολογική Εταιρεία υπό την επίβλεψη του Π. Καββαδίας από το 1870 έως το 1926. Αυτές αποκάλυψαν τα σημαντικότερα μνημεία του ιερού.
Περιορισμένες ανασκαφές έγιναν στη συνέχεια από τη Γαλλική Σχολή Αθηνών και την Αρχαιολογική Υπηρεσία το 1942-1943 και το 1948-1951. Το 1954-1963 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες εργασίες αναστήλωσης του θεάτρου.
Από το 1974, η Αρχαιολογική Εταιρεία, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Β. Λαμπρινουδάκη, συνεχίζει τις ανασκαφές στο ιερό του Απόλλωνα Μαλεάτα. Παράλληλα, η διεπιστημονική ομάδα του Υπουργείου Πολιτισμού πραγματοποιεί έργα συντήρησης και ανάδειξης των μνημείων και των δύο ιερών.
Τα έργα που πραγματοποιούνται στο Ασκληπιείο έχουν αλλάξει ριζικά τη φυσιογνωμία του αρχαιολογικού χώρου. Οι πρόσφατες ανασκαφικές έρευνες έφεραν στο φως νέα στοιχεία σχετικά με τη γενική οργάνωση του χώρου, καθώς και τη χρονολόγηση, τη χρήση και τη λειτουργία πολλών κτηρίων.
Συνοψίζοντας το Ασκληπιείο της Επιδαύρου είναι ένα από τα σημαντικότερα ιερά της αρχαιότητας. Ήταν ένα πολυσύνθετο κέντρο θεραπείας, όπου οι ασθενείς υποβάλλονταν σε μια ποικιλία πρακτικών, όπως ιατρική περίθαλψη, ασκήσεις, λουτρά και διαλογισμό. Η θεραπεία θεωρούνταν ότι επιτυγχανόταν με τη βοήθεια του θεού Ασκληπιού, ο οποίος εμφανιζόταν στους ασθενείς κατά την εγκοίμηση και τους έδινε συμβουλές. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να ανακαλύψετε τον συναρπαστικό κόσμο της αρχαιότητας το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αναζητήσετε υπηρεσίες όπως είναι οι Epidaurus Transfer. Μην χάνετε λεπτό!