πνευμονια

Ποιες εξετάσεις υποδηλώνουν την πνευμονία

Ο γιατρός σας θα ξεκινήσει ρωτώντας για το ιατρικό σας ιστορικό και κάνοντας μια φυσική εξέταση, συμπεριλαμβανομένης της ακρόασης των πνευμόνων σας με ένα στηθοσκόπιο ώστε να ελέγξει για μη φυσιολογικούς ήχους που υποδηλώνουν πνευμονία.

Εάν υπάρχει υποψία πνευμονίας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τις ακόλουθες εξετάσεις

Εξετάσεις αίματος

Οι εξετάσεις αίματος χρησιμοποιούνται για να επιβεβαιώσουν μια λοίμωξη και να προσπαθήσουν να προσδιορίσουν τον τύπο του οργανισμού που προκαλεί τη μόλυνση. Ωστόσο, η ακριβής αναγνώριση δεν είναι πάντα δυνατή.

Ακτινογραφία θώρακος

Η ακτινογραφία βοηθά τον γιατρό σας να διαγνώσει πνευμονία και να καθορίσει την έκταση και τη θέση της λοίμωξης. Ωστόσο, δεν μπορεί να πει στον γιατρό σας τι είδους μικρόβιο προκαλεί την πνευμονία.

Παλμική οξυμετρία

Μετράει το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα σας. Η πνευμονία μπορεί να εμποδίσει τους πνεύμονές σας να μεταφέρουν αρκετό οξυγόνο στην κυκλοφορία του αίματός σας.

Τεστ πτυέλων

Το δείγμα υγρού από τους πνεύμονες (πτύελα) λαμβάνεται μετά από βαθύ βήχα και αναλύεται για να βοηθήσει στον εντοπισμό της αιτίας της λοίμωξης. Ο γιατρός σας μπορεί να διατάξει πρόσθετες εξετάσεις εάν είστε άνω των 65 ετών, είστε στο νοσοκομείο ή έχετε σοβαρά συμπτώματα ή παθήσεις υγείας. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

Αξονική τομογραφία

Εάν η πνευμονία σας δεν αποσαφηνιστεί τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει αξονική τομογραφία θώρακα για να λάβετε μια πιο λεπτομερή εικόνα των πνευμόνων σας.

Διαβάστε  Τρόποι για γρήγορη και αποτελεσματική χαλάρωση

Καλλιέργεια στο πλευρικό υγρό

Λαμβάνεται ένα υγρό δείγμα βάζοντας μια βελόνα μεταξύ των πλευρών σας από την υπεζωκοτική περιοχή και αναλύεται για να βοηθήσει στον προσδιορισμό του τύπου της λοίμωξης.

Θεραπεία

Η θεραπεία της πνευμονίας περιλαμβάνει τη θεραπεία της λοίμωξης και την πρόληψη επιπλοκών. Τα άτομα που έχουν πνευμονία που έχουν αποκτηθεί από την κοινότητα συνήθως μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι με φάρμακα. Αν και τα περισσότερα συμπτώματα υποχωρούν σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες, το αίσθημα κόπωσης μπορεί να επιμείνει για ένα μήνα ή περισσότερο. Οι συγκεκριμένες θεραπείες εξαρτώνται από τον τύπο και τη σοβαρότητα της πνευμονίας σας, την ηλικία σας και τη συνολική σας υγεία. Οι επιλογές περιλαμβάνουν:

Αντιβιοτικά

Αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της βακτηριακής πνευμονίας. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να προσδιορίσετε τον τύπο των βακτηρίων που προκαλούν την πνευμονία σας και να επιλέξετε το καλύτερο αντιβιοτικό για τη θεραπεία του. Εάν τα συμπτώματά σας δεν βελτιωθούν, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει διαφορετικό αντιβιοτικό.

Φάρμακο για τον βήχα

Αυτό το φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ηρεμήσει το βήχα σας, ώστε να μπορείτε να ξεκουραστείτε. Επειδή ο βήχας βοηθά στη χαλάρωση και μεταφορά υγρών από τους πνεύμονές σας, είναι καλή ιδέα να μην εξαλείψετε εντελώς τον βήχα σας. Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πολύ λίγες μελέτες έχουν εξετάσει κατά πόσον τα φάρμακα για το βήχα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή μειώνουν τον βήχα που προκαλείται από πνευμονία. Εάν θέλετε να δοκιμάσετε ένα κατασταλτικό βήχα, χρησιμοποιήστε τη χαμηλότερη δόση που σας βοηθά να ξεκουραστείτε.

Διαβάστε  Εξωσωµατική γονιµοποίηση

Μειωτικά του πυρετού/αναλγητικά

Μπορείτε να τα πάρετε όπως απαιτείται για πυρετό και δυσφορία. 

Νοσηλεία σε νοσοκομείο

Μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτείτε εάν:

 • Είστε μεγαλύτεροι από 65 ετών
 • Έχετε μπερδευτεί για τον χρόνο, τους ανθρώπους ή τους τόπους
 • Η νεφρική σας λειτουργία έχει μειωθεί
 • Η συστολική αρτηριακή σας πίεση είναι κάτω από 90 χιλιοστά υδραργύρου (mm Hg) ή η διαστολική αρτηριακή πίεση είναι 60 mm Hg ή χαμηλότερη
 • Η αναπνοή σας είναι γρήγορη (30 ανάσες ή περισσότερες το λεπτό)
 • Χρειάζεστε βοήθεια αναπνοής
 • Η θερμοκρασία σας είναι κάτω από την κανονική
 • Ο καρδιακός σας ρυθμός είναι κάτω από 50 ή πάνω από 100
 • Μπορεί να εισαχθείτε στη μονάδα εντατικής θεραπείας εάν πρέπει να τοποθετηθεί αναπνευστήρας ή εάν τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά.

Τα παιδιά μπορούν να νοσηλευτούν εάν:

 • Είναι μικρότερα των 2 μηνών
 • Νυστάζουν υπερβολικά
 • Έχουν πρόβλημα αναπνοής
 • Έχουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα
 • Φαίνονται αφυδατωμένα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *