ανακτηση δεδομενων σκληρου δισκου

Ανάκτηση δεδομένων σκληρού δίσκου: Ένας πλήρης οδηγός

Περίπου 300 εκατομμύρια σκληροί δίσκοι αποστέλλονται κάθε χρόνο, αλλά δεν εξυπηρετούν εξίσου καλά τους χρήστες τους. Ορισμένοι σκληροί δίσκοι αρχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα μετά από λίγους μήνες χρήσης, ενώ άλλοι καταστρέφονται από κακόβουλες εφαρμογές και εφαρμογές λογισμικού με λάθη. Υπάρχει, φυσικά, επίσης το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιούν όλοι οι χρήστες τους σκληρούς δίσκους με υπευθυνότητα, γεγονός που αυξάνει μόνο την πιθανότητα αποτυχίας του σκληρού δίσκου και απώλειας δεδομένων.

Δεν είναι περίεργο λοιπόν ότι η ανάκτηση δεδομένων σκληρού δίσκου είναι ένα θέμα που συζητείται συχνά μεταξύ των χρηστών Windows, macOS και Linux.

“Πώς μπορώ να ανακτήσω δεδομένα από κατεστραμμένο σκληρό δίσκο;” (Quora)

Σε γενικές γραμμές, τα ζητήματα του σκληρού δίσκου μπορούν να χωριστούν σε δύο ευρείες κατηγορίες:

Λογική ζημιά: Τα ζητήματα του σκληρού δίσκου που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία έχουν να κάνουν με το λογισμικό και τον τρόπο αποθήκευσης και ανάκτησης των δεδομένων από το σύστημα αρχείων. Μπορεί να συμβεί λόγω υλικολογισμικού με λάθη, προβλημάτων προγραμμάτων οδήγησης, κακόβουλου λογισμικού, μορφοποίησης, διακοπής ρεύματος και άλλων αιτιών. Ένας σκληρός δίσκος που έχει υποστεί λογική ζημιά λειτουργεί όπως προορίζεται, αλλά τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε αυτόν ενδέχεται να μην είναι προσβάσιμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να ανακτήσετε τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε έναν λογικά κατεστραμμένο σκληρό δίσκο χρησιμοποιώντας λογισμικό ανάκτησης δεδομένων.
Φυσική ζημιά: Από την άλλη πλευρά, ζητήματα σκληρού δίσκου που προκαλούνται από κάποιο είδος φυσικής βλάβης εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία του σκληρού δίσκου (ή ακόμη και την ενεργοποίηση). Τέτοια ζητήματα περιλαμβάνουν νεκρές και χαλασμένες κεφαλές, γρατσουνιές και άλλες ζημιές, κολλημένο κινητήρα και περιβαλλοντική ζημιά. Αυτά τα ζητήματα συχνά εκδηλώνονται κάνοντας κλικ στους ήχους και σε άλλους θορύβους και πρέπει να αντιμετωπιστούν προτού χρησιμοποιηθεί το λογισμικό αποκατάστασης δεδομένων για την εκτέλεση της ανάκτησης δεδομένων.

Δείτε πώς μπορείτε να διαπιστώσετε εάν αντιμετωπίζετε λογική ή φυσική ζημιά:

1. Ενεργοποιείται ο σκληρός δίσκος;
Ναι = πιθανή λογική ζημιά
Όχι = φυσική ζημιά
2. Ο σκληρός δίσκος κάνει περίεργους θορύβους;
Ναι = φυσική βλάβη
Όχι = πιθανή λογική ζημιά
3. Το λειτουργικό σας σύστημα αναγνωρίζει τον σκληρό δίσκο;
Ναι = λογική ζημιά
Όχι = πιθανή σωματική βλάβη
4. Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε ορισμένα αρχεία που είναι αποθηκευμένα στον σκληρό δίσκο;
Ναι = λογική ζημιά
Όχι = πιθανή σωματική βλάβη
5. Το λειτουργικό σας σύστημα εντοπίζει τη σωστή χωρητικότητα;
Ναι = απίθανη σωματική βλάβη
Όχι = πιθανή λογική ζημιά
Αποτέλεσμα: Φυσική ζημιά

Διαβάστε  Από που να κατεβάσετε εγχειρίδια iPhone για κάθε μοντέλο

Εάν έχετε αποφασίσει ότι αντιμετωπίζετε φυσική ζημιά, στείλτε τον σκληρό σας δίσκο σε ένα επαγγελματικό εργαστήριο ανάκτησης δεδομένων. Μην επιχειρήσετε να επιλύσετε το πρόβλημα στο σπίτι, εκτός εάν έχετε τον απαραίτητο εξοπλισμό και εξειδίκευση. Είναι πολύ πιθανό να επιδεινώσετε την ήδη κακή κατάσταση. Κάντε κύλιση προς τα κάτω για σύγκριση επαγγελματικών υπηρεσιών ανάκτησης δεδομένων με λογισμικό αποκατάστασης δεδομένων.

Αποτέλεσμα: Λογική ζημιά

Εάν έχετε αποφασίσει ότι αντιμετωπίζετε λογική ζημιά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μπορείτε να ανακτήσετε τα δεδομένα σας χρησιμοποιώντας λογισμικό ανάκτησης σκληρού δίσκου. Στην επόμενη ενότητα αυτού του άρθρου, παρέχουμε αναλυτικές οδηγίες για την ανάκτηση χαμένων δεδομένων με λογισμικό σε Windows, macOS και Linux.

Ανακτήστε τα δεδομένα σας με λογισμικό

Όσον αφορά την ανάκτηση μορφοποιημένων σκληρών δίσκων και μεμονωμένων αρχείων που έχουν διαγραφεί κατά λάθος, το λογισμικό αποκατάστασης σκληρού δίσκου είναι η καλύτερη επιλογή σας.

Κατά τη διαδικασία αποκατάστασης δεδομένων, το λογισμικό αποκατάστασης δεδομένων σαρώνει τη μονάδα δίσκου, αναζητώντας κομμάτια δεδομένων που μπορούν να αφαιρεθούν. Στη συνέχεια, τεμαχίζει τα σωζόμενα δεδομένα μαζί σε αναγνώσιμη μορφή. Οι εφαρμογές λογισμικού αποκατάστασης σκληρού δίσκου μπορούν να ανακτήσουν όλους τους τύπους και τις μάρκες των δίσκων.

Τύποι σκληρών δίσκων

Εσωτερικοί σκληροί δίσκοι
(SATA, PCIe, M.2, U.2, mSATA, SATA Express, SCSI, SAS)

Εξωτερικοί Σκληροί Δίσκοι
(USB 2.0, USB 3.0, USB-C, eSATA, FireWire, Thunderbolt)

Σκληροί δίσκοι για φορητούς υπολογιστές
(SATA και SSD M.2 ή 2,5 ιντσών που χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες Dell, Asus και άλλες μάρκες φορητών υπολογιστών)

Κατασκευαστές σκληρού δίσκου

Western Digital Seagate Toshiba Samsung

Υπάρχει μια σειρά λύσεων λογισμικού ανάκτησης σκληρού δίσκου για να διαλέξουν οι χρήστες. Πρέπει να επιλέξετε μια αξιόπιστη λύση που εκτελείται στο λειτουργικό σας σύστημα και υποστηρίζει όλες τις μορφές αρχείων που χρειάζεστε για ανάκτηση. Για τους σκοπούς αυτού του άρθρου, επιλέξαμε το Disk Drill ως λογισμικό ανάκτησης σκληρού δίσκου για Windows και Mac και επιλέξαμε το PhotoRec ως αξιόπιστη λύση για το Linux. Να τονιστεί εδώ ότι η ανάκτηση δεδομένων από ssd δίσκο είναι πιο δύσκολη καθώς ο δίσκος δεν περιέχει μηχανικά μέρη.

Διαβάστε  Επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων Toshiba

Συμβουλές ανάκτησης δεδομένων: Πριν ξεκινήσετε, ακολουθούν μερικές συμβουλές ανάκτησης δεδομένων για την αύξηση του ποσοστού επιτυχίας ανάκτησης σκληρού δίσκου.

Να ανακτάτε πάντα σε διαφορετική συσκευή αποθήκευσης από αυτήν στην οποία αποθηκεύτηκαν τα αρχεία σας.
Αποφύγετε τις περιττές λειτουργίες μεταφοράς δεδομένων μέχρι να ολοκληρώσετε την ανάκτηση των αρχείων σας.
Χρησιμοποιήστε μια αξιόπιστη εφαρμογή λογισμικού ανάκτησης σκληρού δίσκου.

Χρειάζεται πραγματικά να χρησιμοποιήσω λογισμικό αποκατάστασης σκληρού δίσκου;

Το λογισμικό αποκατάστασης σκληρού δίσκου είναι ο μόνος τρόπος για την ανάκτηση μόνιμα διαγραμμένων αρχείων, αλλά δεν διαγράφονται απαραίτητα όλα τα δυσπρόσιτα ή κατά λάθος διαγραμμένα αρχεία. Ακολουθούν τρεις λύσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε αντί να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή λογισμικού αποκατάστασης σκληρού δίσκου, όπως το Disk Drill ή το PhotoRec.

Λύση 1: Κάδος ανακύκλωσης / Κάδος απορριμμάτων

Τα Windows, macOS και οι περισσότερες διανομές Linux διαθέτουν έναν ειδικό φάκελο για διαγραμμένα αρχεία, που ονομάζεται Κάδος Ανακύκλωσης στα Windows και Κάδος απορριμμάτων σε macOS και Linux. Τα διαγραμμένα αρχεία μετακινούνται σε αυτόν το φάκελο ως προληπτικό μέτρο κατά της ακούσιας διαγραφής αρχείων και παραμένουν στον φάκελο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ή έως ότου αδειάσει ο φάκελος με μη αυτόματο τρόπο.

Σας συνιστούμε να ελέγχετε τον Κάδο Ανακύκλωσης / Κάδο απορριμμάτων κάθε φορά που διαγράφετε κατά λάθος ένα σημαντικό αρχείο, καθώς χρειάζονται λίγα δευτερόλεπτα για να το κάνετε. Ωστόσο, μην περιμένετε ο Κάδος Ανακύκλωσης / Κάδος απορριμμάτων να περιέχει αρχεία που βρίσκονται σε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους ή σκληρούς δίσκους που έχουν μορφοποιηθεί.

Λύση 2: Επισκευή σκληρού δίσκου

Εάν αντιμετωπίσετε καταστροφή του σκληρού δίσκου, κακούς τομείς και εσωτερικά σφάλματα που καθιστούν αδύνατη την πρόσβαση σε ορισμένα αρχεία, θα πρέπει να προσπαθήσετε να επιδιορθώσετε τον σκληρό δίσκο χρησιμοποιώντας το εργαλείο επιδιόρθωσης του σκληρού δίσκου που περιλαμβάνεται στο λειτουργικό σας σύστημα.

Windows: Το εργαλείο επιδιόρθωσης σκληρού δίσκου στα Windows είναι CHKDSK και μπορείτε να του πείτε να σαρώσει τον σκληρό σας δίσκο εισάγοντας την ακόλουθη εντολή στη γραμμή εντολών: chkdsk / rc: (αντικαταστήστε το “c:” με το γράμμα που έχει εκχωρηθεί στο σκληρό δίσκο που θέλετε να διορθώσετε).
macOS: Το Apple Utility Disk περιέχει μια δυνατότητα που ονομάζεται First Aid και μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να επιδιορθώσετε μια συσκευή αποθήκευσης με μερικά απλά κλικ. Η Πρώτη Βοήθεια πραγματοποιεί διάφορους ελέγχους διαμερισμάτων και προσπαθεί αυτόματα να επιδιορθώσει τυχόν καταστροφή ή λογική ζημιά που αντιμετωπίζει.
Linux: Σύντομο για έλεγχο συνέπειας συστήματος αρχείων, το fsck είναι ένα εύχρηστο βοηθητικό πρόγραμμα για την επιδιόρθωση σφαλμάτων συστήματος αρχείων και είναι διαθέσιμο σε όλους τους χρήστες Linux. Επειδή κάθε διανομή Linux είναι ελαφρώς διαφορετική, ίσως χρειαστεί να κάνετε αυτοσχεδιασμό λίγο όταν παρακολουθείτε ένα διαδικτυακό σεμινάριο για το πώς να χρησιμοποιήσετε το fsck, όπως αυτό.

Διαβάστε  Ανάκτηση δεδομένων από σκληρό δίσκο – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Λύση 3: Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας

Μπορείτε πάντα να ανακτήσετε όλα τα χαμένα δεδομένα εάν έχετε ενημερωμένο αντίγραφο ασφαλείας. Όχι μόνο τα αντίγραφα ασφαλείας είναι αξιόπιστα, αλλά και εξοικονομούν χρόνο επειδή δεν χρειάζεται να κάνετε λήψη, εγκατάσταση και εξοικείωση με το λογισμικό αποκατάστασης σκληρού δίσκου.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη λύσεων δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων για να διαλέξετε, συμπεριλαμβανομένων μη αυτόματων αντιγράφων ασφαλείας, αυτόματων αντιγράφων ασφαλείας και διαδικτυακών αντιγράφων ασφαλείας. Κάθε μία από αυτές τις λύσεις έχει ορισμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, αλλά όλες ολοκληρώνουν τη δουλειά και σας επιτρέπουν να ανακτήσετε διαγραμμένα και χαμένα αρχεία.

Εάν δεν έχετε αντίγραφο ασφαλείας, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να δημιουργήσετε μια αποτελεσματική στρατηγική δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, ώστε να μπορείτε τουλάχιστον να αποφύγετε την απώλεια δεδομένων στο μέλλον.

Υπηρεσίες ανάκτησης δεδομένων σκληρού δίσκου

Όπως εξηγήσαμε νωρίτερα σε αυτό το άρθρο, δεν πρέπει ποτέ να προσπαθήσετε να διορθώσετε τη φυσική ζημιά στο σκληρό δίσκο στο σπίτι, εκτός εάν πραγματικά γνωρίζετε τι κάνετε και έχετε τα κατάλληλα εργαλεία για τη δουλειά. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, είναι καλύτερο να στείλετε το σκληρό δίσκο σε ένα εργαστήριο ανάκτησης δεδομένων και οι έμπειροι επαγγελματίες που εργάζονται σε καθαρά δωμάτια να καταλάβουν τι συμβαίνει με αυτό.

Ακολουθεί μια σύντομη σύγκριση υπηρεσιών αποκατάστασης σκληρού δίσκου και λογισμικού αποκατάστασης που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε ποιο είναι κατάλληλο για εσάς:

  • Λογισμικό αποκατάστασης παραμέτρων υπηρεσιών αποκατάστασης
  • Δυνατότητα ανάκτησης: Μονάδες που έχουν υποστεί φυσική και λογική ζημιά Λογικά κατεστραμμένες μονάδες δίσκου.
  • Ταχύτητα: 24 ώρες ή περισσότερο. Μεταξύ αρκετών λεπτών και αρκετών ωρών.
  • Αξιοπιστία: Υψηλή. Μέτρια έως υψηλή.
  • Κόστος: Συνήθως ξεκινά από 100 ευρώ+.
  • Απόρρητο: Χαμηλό Υψηλό

Όπως μπορείτε να δείτε, τόσο οι υπηρεσίες ανάκτησης σκληρού δίσκου όσο και το λογισμικό αποκατάστασης έχουν ορισμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι το λογισμικό αποκατάστασης δεν μπορεί να ξεπεράσει τη φυσική ζημιά.

Συμπέρασμα

Την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίσετε ένα πρόβλημα απώλειας δεδομένων στον σκληρό δίσκο (και ελπίζουμε ότι δεν θα είναι σύντομα), θα ξέρετε πώς να εκτελέσετε μια διάγνωση σκληρού δίσκου για να προσδιορίσετε την καλύτερη δυνατή προσέγγιση ανάκτησης δεδομένων. Ας ελπίσουμε ότι θα έχετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας και δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε λογισμικό αποκατάστασης σκληρού δίσκου, όπως το Disk Drill ή να ξοδέψετε χρήματα σε επαγγελματικές υπηρεσίες ανάκτησης δεδομένων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *