Corfu Airport Transfer Taxi

Οι Οχυρώσεις της Κέρκυρας

Παλιά πόλη της Κέρκυρας

Η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, στο νησί της Κέρκυρας, στις δυτικές ακτές της Αλβανίας και της Ελλάδας, βρίσκεται σε στρατηγική θέση στην είσοδο της Αδριατικής Θάλασσας και έχει τις ρίζες της στον 8ο αιώνα π.Χ. Τα τρία φρούρια της πόλης, σχεδιασμένα από διάσημους Βενετούς μηχανικούς, χρησιμοποιήθηκαν επί τέσσερις αιώνες για την υπεράσπιση των θαλάσσιων εμπορικών συμφερόντων της Δημοκρατίας της Βενετίας έναντι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Με την πάροδο του χρόνου, τα φρούρια επισκευάστηκαν και εν μέρει ανοικοδομήθηκαν αρκετές φορές, πιο πρόσφατα υπό βρετανική κυριαρχία τον 19ο αιώνα. Το κυρίως νεοκλασικό οικιστικό απόθεμα της Παλιάς Πόλης προέρχεται εν μέρει από τη βενετική περίοδο, εν μέρει από μεταγενέστερη κατασκευή, κυρίως του 19ου αιώνα. Ως οχυρωμένο μεσογειακό λιμάνι, το αστικό και λιμενικό σύνολο της Κέρκυρας είναι αξιοσημείωτο για το υψηλό επίπεδο ακεραιότητας και αυθεντικότητάς του.

Εξαιρετική Παγκόσμια Αξία

Το σύνολο των οχυρώσεων και της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας βρίσκεται σε στρατηγική θέση στην είσοδο της Αδριατικής Θάλασσας. Ιστορικά, οι ρίζες της ανάγονται στον 8ο αιώνα π.Χ. και στη βυζαντινή περίοδο. Έτσι, έχει υποστεί διάφορες επιρροές και ένα μείγμα διαφορετικών λαών. Από τον 15ο αιώνα, η Κέρκυρα βρισκόταν υπό βενετική κυριαρχία για περίπου τέσσερις αιώνες, ενώ στη συνέχεια πέρασε στη γαλλική, βρετανική και ελληνική κυβέρνηση. Σε διάφορες περιπτώσεις, χρειάστηκε να υπερασπιστεί τη βενετική θαλάσσια αυτοκρατορία έναντι του οθωμανικού στρατού. Η Κέρκυρα ήταν ένα καλά μελετημένο παράδειγμα οχυρωματικής μηχανικής, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Sanmicheli, και απέδειξε την αξία της μέσα από πρακτικές πολεμικές επιχειρήσεις. Η Κέρκυρα έχει την ιδιαίτερη ταυτότητά της, η οποία αντανακλάται στο σχεδιασμό του οχυρωματικού της συστήματος και στο νεοκλασικό κτιριακό της απόθεμα. Ως εκ τούτου, μπορεί να τοποθετηθεί δίπλα σε άλλες μεγάλες οχυρωμένες λιμενικές πόλεις της Μεσογείου.

Διαβάστε  3 Πράγματα που Πρέπει να Γνωρίζετε για τους Δελφούς

Το αστικό και λιμενικό σύνολο της Κέρκυρας, στο οποίο κυριαρχούν τα φρούρια ενετικής προέλευσης, αποτελεί αρχιτεκτονικό παράδειγμα εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας τόσο ως προς την αυθεντικότητα όσο και ως προς την ακεραιότητά του.

Η συνολική μορφή των οχυρώσεων έχει διατηρηθεί και εμφανίζει ίχνη βενετικής κατοχής, συμπεριλαμβανομένης της Παλαιάς Ακρόπολης και του Νέου Φρουρίου, αλλά κυρίως παρεμβάσεις από τη βρετανική περίοδο. Η σημερινή μορφή του συνόλου προκύπτει από τα έργα του 19ου και του 20ού αιώνα. Η αυθεντικότητα και η ακεραιότητα του πολεοδομικού ιστού είναι κυρίως αυτές μιας νεοκλασικής πόλης.

Η ευθύνη για την προστασία κατανέμεται σε διάφορα θεσμικά όργανα και σχετικά διατάγματα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το Υπουργείο Πολιτισμού (υπουργική απόφαση του 1980), το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (προεδρικό διάταγμα του 1980) και ο Δήμος Κέρκυρας (προεδρικό διάταγμα του 1981). Σχετικοί είναι επίσης: ο ελληνικός νόμος για τον αιγιαλό των πόλεων και των νησιών εν γένει, ο νόμος για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς εν γένει (αριθ. 3028/2002) και η ίδρυση μιας νέας ανεξάρτητης Επιθεώρησης για τις βυζαντινές και μεταβυζαντινές αρχαιότητες, το 2006. Έχει θεσπιστεί μια νεκρή ζώνη. Οι προληπτικές πολιτικές αποκατάστασης και ανάδειξης των οχυρώσεων και της ακρόπολης έχουν οδηγήσει σε μια γενικά αποδεκτή κατάσταση διατήρησης. Ωστόσο, πολλά έργα δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί ή ξεκινήσει. Έχει εκπονηθεί σχέδιο διαχείρισης. Μόλις εγκρίθηκε (2005) ένα σχέδιο αστικής δράσης για την περίοδο 2006-2012, το οποίο είναι σύμφωνο με το σχέδιο διαχείρισης του χαρακτηρισμένου ακινήτου.

H Κέρκυρα λοιπόν στο σύνολό της είναι ένα αξιοθαύμαστο αρχιτεκτονικό σώμα με ποικίλες πολιτιστικές επιρροές. Γι’ αυτό εξάλλου συνιστά και τουριστικό πόλο με τον αριθμό των τουριστών κάθε χρόνο να αυξάνεται. Οι μετακινήσεις στο νησί είναι οργανωμένες κι εύκολες ενώ υπάρχουν και υπηρεσίες όπως είναι οι Corfu Airport Transfer Taxi. Οι δραστηριότητες είναι κι αυτές πολλές καθώς μπορούν να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό τουρίστα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *